Bahan-bahan membuat Rendang Daging Serundeng
- 300 gr daging sapi
- 1 biji kelapa (diambil santannya)
- 250 gr serundeng
- 2 batang serai (dikupas)
- sedikit lengkuas (dikupas)
- 2 helai daun kunyit
- 3 helai daun limau purut
- Garam secukupnya
- Sedikit penyedap rasa
Bahan Rendang Daging Serundeng yang diblender
- 10 tangkai cabai kering
- 15 siung bawang merah
- 5 siung bawang putih
- 2 cm jahe
- 1 sendok teh jintan manis
- 1 sendok teh jintan putih
- 1/2 sendok teh lada sulah
- 3 biji kemiri
Cara Memasak Rendang Daging Serundeng
- Daging dibersihkan dan dipotong. Basuh dan keringkan airnya.
- Masukkan semua rempah yang sudah diblender bersama santan didalam kuali.
- Setelah itu masukkan lengkuas, serai, daun kunyit dan daun limau purut ke dalamnya.
- Bila sudah mendidih masukkan daging, penyedap rasa, garam dan sisa santan.
- Biarkan mendidih sekali lagi, masukkan serundeng sambil diaduk selalu hingga kering dan daging empuk.